ZIMSKI RIBOLOV KLENA VARALICOM

 

Iako je klen riba koju možemo s podjednakim uspjehom loviti cijele godine , zimski je period ipak specifičan. Osobito ako se odlučite za ribolov varalicom.

Moje iskustvo se svodi uglavnom na rijeku Bednju, koja je tokom mala rijeka razvedenog meandra, s puno potopljenog granja i panjeva ( u čemu svake godine obilato pomažu i dabrovi ) , te s čestim prijelazima i izmjenama brzaka i mirnijih , dubljih dijelova.

Kako većinu svog ribolovnog vremena provodim upravo na rijeci Bednji , koja , doslovce , teče iza mog vrta , mogu mirne duše reći da poznajem gotovo svaki pedalj njenog toka na tom području. Upravo to poznavanje toka i česti ribolovi ( tokom toplijeg dijela godine ) , koštali su me nekoliko ” uludo ” potrošenih sezona , s nikakvim ili tek minimalnim i rijetkim ulovima.  Pitate se zašto ?

Ponajprije je razlog tome taj što je to mala voda i prva je pomisao bila – riba ovdje nema prevelike mogućnosti migracije i nema tu nikakvih zimovnika s dubokom vodom. Klen je stalno ” tu negdje ” i MORA zagristi. Potpuno krivo !

Da , voda je mala i u toplom dijelu godine u svakom brzaku , na svakoj krivini , ispod svake vrbe nadvite nad i potopljene grane,  ulovit ćete klena .  A pravih dubina i nema . Nađe se tek poneka zona od metar dubine i nekoliko rupa s vodom dubljom od 150 cm.

Bednja zimi
Bednja zimi

Problem ovih dubljih rupa je u tome što obično kriju i neki poveći potopljeni panj ili čitavu krošnju , koja postaje pravo groblje za varalice ( lako je ljeti zagaziti i izvaditi zakačenu varku ).

Ipak , želja za ulovom je veća od zdravog razuma , i nakon nekoliko sezona veoma neuspješnih pokušaja zimskog varaličarenja klena , odlučio sam se za rizik i unaprijed sam se pomirio s kolateralnom štetom.

Pribor lagan , tanka upredenica s predvezom od fluorokarbona i šaka malih voblera – nekoliko plivajućih dubokoronaca i nekoliko tonućih kruškica i krećem u ” nemoguću misiju ”.

Tiho prilazim špici malog spruda iza kojeg je dublja rupa. Rupa je ispod same krošnje vrbe , potez je dugačak 20-tak metara. Varalicu treba čim tiše plasirati na kraj rupe , gdje voda opet prelazi u pliću i bržu, a zatim vobler dovesti do sredine rupe , gdje je i dubina najveća. Usput se pomolite da ne pogodite neku od grana iznad sebe a riješite to tako da zauzmete čučeći položaj. Molitvu nastavite s naglaskom na izbjegavanje onih grana pod vodom a koje ne vidite. Jer ako pogodite podvodnu prepreku , ostat ćete bez varalice ali ćete napraviti i buku koja će preplašiti ribu i što se toga dana tiče, slobodno možete ići doma.

Ovdje ću vam riješiti odmah i riješiti ovaj drugi problem – ne nadajte se uzalud ,  molitva ne pomaže ! Možete se samo nadati da ćete imati ludu sreću  i voblerom izbjeći sve podvodne prepreke a onda ga uvijek vucite tom čistom zonom.   Dakle , stjecanje iskustva na teži način.

Ja sam prvi put imao ludu sreću – u prvom prolazu nisam nigdje zapeo. U drugom sam dobio klena od 30-tak centimetara. I to je bilo to za taj dan. Tokom zamaranja riba napravi buku i griza više nema. Ipak nije to kao ljeti. Morate pronaći novu rupu za novi pokušaj i tako rotirati pozicije.

Zima je bila duga , izlasci svakodnevni. Varalica nije uvijek išla željenim smjerom , i moja zaliha voblera je uskoro presušila.

Što sad ? Da pokušam leptirom , kao ljeti , ali da ga spustim do samog dna ? Pa , nemam što izgubiti. Razmišljam tako i kopam po kutiji. Ne znam što uzeti – sve mi je nekako šteta da ostavim. Nalazim ipak nekakav stari leptir s dva krilca ( tandem ). Nije prevelik , a ipak , dovoljno je težak da dosegne željenu dubinu. Na putu do pozicije , odlučim ga isprobati na jednoličnom dijelu toka između dva brzaka. Dubina je ovdje oko metra , nema nekih zapreka. Obala je povišena , pa ću pokušati pratiti rad leptira. Lagano ga plasiram poprečno na tok  ( koji je ovdje dosta spor ) i lagano , lagano , počnem privlačiti . Udarac mi umalo izbija štap iz ruke ! Ne zbog veličine , nego zbog toga jer me iznenadio . Nisam ga uopće očekivao. Krasan klen se ubrzo našao u podmetaču. Na istoj sam poziciji uspio prevariti još jednog.

Povučen neočekivanim uspjehom , potražio sam slijedeću poziciju nalik ovoj. I tu sam uspio prevariti nekoliko klenova. Baš kao i na slijedećoj poziciji.

To me natjeralo da dobro razmislim. Zaključak se nametnuo sam po sebi. Ovakvih pozicija ima daleko više nego dubokih rupa. Kako je ovaj teren dosta bogat klenom , bilo bi nelogično pomisliti da se sva ta masa klenova nabila u te 2-3 duboke rupe. Dakle , rasporedili su se po dubljem dijelu toka s minimalnim protokom vode , kako bi što više čuvali energiju. I najvažnije , nisu propuštali priliku za neočekivanim , sočnim zalogajem .

U danima kad mi te pozicije nisu davale rezultata , vraćao sam se pretraživanju rupa. Kako voblera više nisam imao , a taj jedini tandem sam čuvao za terene bez zapreka, u rupi sam odlučio iskušati stari Mepps leptir s montiranom gumenom ribicom na kraju. I bio je to pun pogodak ! Ribica se rijetko kvačila za prepreke ( a naučio sam i kako ih izbjegavati ) a klenovi su je naprosto rasturali.

Danas , s obzirom na sve , mogu slobodno reći da znam kako i gdje mogu prevariti zimskog klena. Naravno , ako se poslože svi parametri koji su isto toliko važni . A mogu reći da sam puno većeg uspjeha ima u sunčana poslijepodneva ( bez obzira na temperaturni minus ) nego za oblačnih dana.

zimski ulov

Isto tako , što me pomalo začudilo , više ulova su mi donosile varalice s jačom vibracijom – tandem leptiri i kruškoliki vobleri srednje jake zvečke. Uz uvjet da varalicu vodim što je sporije moguće. Jedna od činjenica je bila i ta da su ulovi bili rijetke , ali krupnije ribe , koje je ljeti puno teže prevariti.

varalice za zimski ribolov na Bednji

Zato , krenite na vodu i pokušajte nešto novo , oprobajte nešto što još dosad niste. Možda budete ugodno iznenađeni. Ukoliko uspjeh i izostane , budite zadovoljni s time što ste sat-dva proveli na svježem zraku , u prirodi.

Ukoliko pak svoj izlazak okrunite ulovom , vratite ribu natrag u njezino stanište – to je jedina garancija da ćete i sutra imati u čemu uživati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*