VOBLERI MAJSTORA NOVICE – Handmade baits Zeka Wobler

 

Novica Zekavica , dolazi nam iz mjesta Sjenica. Radi kao policajac i to već 22 godine, a može se podičiti i diplomom iz psihologije , koju je stekao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oženjen je i ponosan je otac četiriju kćeri.


No , osim što je vrstan psiholog i policajac, za kojeg u Sjenici možete čuti samo riječi hvale , Novica ima i jedan predivan hobi. Pa , u stvari , mogli bi reći – dva hobija. Omiljeni mu je hobi ribolov , kojeg ponajviše prakticira na predivnom Uvačkom jezeru , u nadaleko poznatoj, po ljepoti i divljini ,Uvačkoj klisuri , koja je i dom bjeloglavog supa.


Vezano uz ribolov , ” zarazio ” se Novica i još jednom strašću koja je polako prerasla u pravi hobi koji mu je donio i međunarodna priznanja, a to je ručna izrada voblera.
Popularni Zeka , kako ga domaći zovu , svoju je prvu drvenu varalicu izradio 1996.godine, a kako ponosno kaže , koristi je još i danas.

Prema njegovim riječima , poteškoće u nabavi varalica u to vrijeme , nagnale su ga da sam pokuša napraviti drveni vobler. Kao ” nacrt ” mu je poslužio stari i dotrajali vobler kojeg je dotad koristio. Iako taj prvi vobler , izdjeljan još pomalo neiskusnom i nevještom rukom , od komada lipovog drveta , možda krajnjom ljepotom i nije bio na razini današnjih njegovih uradaka , bio je izuzetno lovan. Već u prvim izlascima na vodu , na njega je ulovio lijep broj klenova i pastrva.
I tako je krenula jedna nova priča. Priča o majstoru koji izrađuje predivne , unikatne voblere , koji su uz sve to i izuzetno lovni. Naravno , godine rada donijele su neophodno iskustvo , savladani su sitni trikovi ( oni koji čine razliku između amatera i majstora ) , a bome se i pročulo o voblerima Zeka.


Kako majstor Zeka kaže , danas , pomno birajući komade drveta ( lipa, balza , samba ) , za izradu jednog voblera , čiji proces prolazi kroz 15-tak različitih operacija , treba mu gotovo 3 dana. Ukratko , sve se ručno rezbari , urezuje se kanal za žicu ( koja zbog čvrstoće i pouzdanosti prolazi cijelim tijelom ) , nanosi se celuloidna zaštita , šmirgla i na kraju završno boji air-brush tehnikom.


Konačni je proizvod unikatni vobler , jedinstvenog izgleda ( a neka copy/paste replika ) , robustan i izdržljiv , savršene zavšne obrade i dekora , a uz sve to i izuzetno lovan.


Tako , među brojnim ulovima ostvarenim na svoje voblere , Zeka ističe nedavno ulovljenog soma od 62 kg ( kojeg je Novica osobno ulovio u Uvačkom jezeru ) , te soma iz Ebra teškog 85 kg. Uz to , nebrojeni su ulovi klenova , pastrva , manjih somova….jer njegove varalice koriste ribolovci iz Rusije , SAD -a , Španjolske , Italije , kao i oni iz skandinavskih zemalja.

Pa, evo i par fotki ulova :

A stara izreka da se dobar glas daleko čuje , i ovdje je pala na plodno tlo. Naime , zbog izgleda, kvalitete izrade i lovnosti , Svjetsko udruženje majstora ručno rađenih varalica , dvije je godine uzastopno, kao najboljeg na svijetu , proglasilo Novicu Zekavicu i njegov Zeka vobler.

Spremni za fino podešavanje

Kao kuriozitet , spomenut ćemo na kraju i neobičnu životnu situaciju u koju je Novicu dovela ova njegova strast. Naime , prošle je godine primio poziv iz finske kompanije Rapala i vrlo unosnu ponudu i zaposlenje. No , kako on skromno kaže , ponudu je odbio , jer nije mogao tek tako napustiti Sjenicu , svoje prijatelje i rođake i preseliti u daleku Finsku.

2 Comments

    • Hvala Vinko, trudim se da spojim u jednoj varalici lepo i lovno, pažljivo i s ljubavlju radim svaki vobler, probam i testiram svaku varalicu u prirodnim uslovima, tek nakon položenih testova vobler se pakuje i salje naruciocu u suprotnom, sečem vobler i bacam i krećem iz početka😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*