UL špinanje na potoku

Napokon i to vrijeme počinje izgledati kao da je proljeće stiglo. Svakog dana imamo sve više sunce…raj za ozeble kosti…a srce odmah brže kuca i misli lete, lete prema nekim novim ribolovnim avanturama.

No , prvi izlasci baš i ne daju neke rezultate . Budimo realni – voda je još poprilično hladna a riba je još u ” zimskom modu ”.

Prva razočaranja odvraćaju mi misli od ribolova , no poziv kolega da im se za vikend pridružim na UL špineraju nikako se ne smije odbiti.

Dečki , Mićo i Tomislav , dio su FishUp teama Hrvatska i pravi su majstori UL ribolova.

Tomislav & Mićo – FishUp Team Croatia

Destinacija na kojoj očekujemo dobar ribolov je obližnje jezero. Iako je na jezeru podosta ribiča , riba slabo radi. Ne javlja se ni mali bass uz obalu , pa nakon par ulovljenih žutooki , dečki zaključuju da moramo promijeniti ribolovnu zonu.

Pa kud ćemo , pobogu , sada ???

Na potok ! – odgovaraju uglas. Hm, da. Na potok sam skroz zaboravio.

Krećemo istog trenutka i vozimo se otprilike 2 km izvan naselja , do pomalo zapuštenog i obraslog , grmovito-šumovitog terena , kroz koji se probija i vijuga potok Gliboki.

Iako na mjestima potpuno neugledan i pomalo zaboravljen od mnogih , ovaj mi je potok jedna od najomiljenijih voda za UL špineraj.

 

Probijanje kroz grmlje , podozrivi pogledi na tragove koje ostavljaju divlje svinje , a onda se najednom pred tobom stvori potok . Tek nekoliko metara širok , u tišini vijuga i probija se kroz šumu , praveći manje i veće zavoje , predivni , nedirnuti meandar.

Nedirnuta divljina

I uz sve to , prepun je ribe, a osobito klena. Naravno , ima potok i svoje mane. Prepun je granja , potopljenih debla i panjeva. Pravo pravcato groblje varalica. No , baš zbog toga i jest tako bogat ribom. Grgeči , žutooke , crvenperke , mali bassevi…

Grgeč iz potoka

Morate biti i dosta spretni , jer rijetko ćete gdje moći zabaciti ” preko glave ”.  Kratak , osjetljiv štap i plasiranje varalice iz ruke , najčešća je opcija.

Već prvi zabačaji daju nam naslutiti da je ovdje riba kudikamo aktivnija . Udarci i otpadanja u skoro svakom prolazu varalice. Dečki bacaju nekakve mikroskopske tvorevine i kombinacije FishUp silikonaca.

FishUp silikoni za UL ribolov na potoku

Ja , kao zakleti i tvrdoglavi pobornik sasvim drugačije prakse , nabacujem Salmo Tiny i Hornet od 2 cm.  Po udarcima nimalo ne zaostajem za dvojcem , ali realizacija mi je slabija , prvenstveno zbog dosta velikih originalnih udica. Bit će tuninga…

Klen iz potoka na varku Salmo Hornet

 

Prekrasni , divlji teren jednostavno mami i mami , da ideš sve dalje i dalje… Svaka slijedeća pozicija izgleda još bolje od prethodne. I tko zna do kuda bih tako došao ¸, da me u tim trenucima neopisivih užitaka , nije prekinuo telefonski poziv. Moram se vratiti kući. Povratak od potoka do auta malo je potrajao , jer smo po mojoj slobodnoj procjeni , prošli stazu od 2.5-3 km dužine.

No , nema žaljenja. Predivnih nekoliko sati u dobrom društvu , ribolov u potpunoj divljini i par lijepih riba koje su završile na suhom ( pa opet u potoku , naravno ) , bilo je dovoljno da se napune baterije za novi radni tjedan. A vikend će opet brzo doći…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*