SALMO WHACKY

Ponekad je stvarno teško odlučiti što Vam  predstaviti od noviteta u svijetu varalica. Ovaj put je odluka pala na jedan pomalo neobičan vobler koji nam dolazi iz poljske kompanije Salmo.

Ovaj vobler dolazi pod imenom WHACKY , što bi doslovno prevedeno , značilo ” ćaknut ”.

Na prvi pogled , nema tu ničeg neuobičajenog . Vobler izgleda kao i mnogi drugi minnow vobleri , jedino što u oči upada je neobičan oblik kljuna ( pakte ), koji je udubljen i zaobljen.

Upravo taj oblik kljuna , uz kombinaciju korištenih materijala i balansiranja , je ono što ovaj vobler  izdvaja iz mase drugih. Naime , osim kljuna neobičnog oblika , tijelo samog voblera je prije završne obrade obloženo specijalnom pjenastom masom , koja daje izvrsne plutajuće karakteristike i veliki uzgon. Uz precizan balans, vobler je dobio potpuno nepravilnu akciju koju je gotovo nemoguće kopirati.

Ovaj vobler je nastao u suradnji sa ribolovnim majstorima iz Finske , a po prvi put se na tržištu pojavio 2012.godine , u samo jednoj dužini ( 12 cm i 14 grama  ) , u plivajućoj inačici. Sada na tržište dolazi u još dvije veličine i to : 9 cm / 5.5 grama i 15 cm / 28 grama. Dolazi samo kao plivajući model , u 12 različitih obojenja , a svi modeli su naoružani sa po 3 trokuke udice VMC.

Kako i gdje koristiti Whacky  ?

Ovaj je vobler prvotno zamišljen i dizajniran za ribolov pastrve , lososa i smuđa , tehnikom trolling-a.

Ovo je varalica koju možete koristiti čitave sezone , od proljeća do kasne jeseni , jer zbog svojih karakteristika i ponašanja u vodi , pokriva većinu situacija. Ovo je varalica , kojom možete pretraživata sve slojeve vode : gornji sloj , srednji sloj dubokih pozicija , pa i same duboke pozicije . Dok je u prva dva slučaja , kod površinskog i srednjeg sloja dovoljno samo promijeniti brzinu trolanja , za duboke zone trebat će vam pomoć sinkera , diver disca ili downriggera.

Ono što je najzanimljivije kod ove varalice je sama njezina akcija. Naime , ukoliko je vođena sporo , ima relativno nisku  sinusoidnu akciju i ponaša se stabilno. Vodite li je srednje velikom brzinom , akcija se mijenja na visoku sinusoidu , a uz to varalica počinje s prevrtanjima s boka na bok . Ubrzate li vođenje još više , akcija prelazi u potpuno nepravilno sinusoidalno kretanje  nepravilnog  vala, a osim bočnih prevrtanja , varalica se počinje tresti a to proizvodi neobičan zvuk u vodi jer udice počinju udarati o tijelo varalice.

Mada ovo zvuči gotovo nevjerojatno , ova varalica , ovisno o brzini vođenja , doista ima 3 potpuno različite akcije.

Iako je , kao što je spomenuto , prvotno bila namijenjena trollingu , ovom se varalicom vrlo uspješno možete koristiti i u klasičnom varaličarenju.

Ova je varalica izuzetno stabilna  u brzom vodenom toku , a mijenjajući brzinu vođenja, od spore do vrlo brze , varalici ćete , zahvaljujući zaobljenom kljunu  , dati atraktivnu i nestabilnu akciju , kojoj će boleni ( danju ) i somovi ( noću ) vrlo teško moći odoljeti…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*