SALMO SPARKY SHAD

 

Ovo je varalica , koju sam , moram to iskreno priznati , jako željno iščekivao . Kao novitet izašla je 2013.godine , no , nije zadovoljila stroge kriterije vlasnika kompanije Salmo , Piotra Piskorskog.

Prvotno zamišljena kao shad vobler u plivajućoj verziji i 3 dužine / težine , nije dala zadovoljavajuće povratne informacije s tržišta , pa je , iako najavljena u katalogu za 2014.godinu ,  povučena s tržišta.

Piotr je pristupio detaljnoj rekonstrukciji ovog voblera , te ga stavio u fazu testiranja , a rezultat je ono u čemu ćemo napokon moći uživati…

Samo tijelo varalice je pomalo neobičnog oblika , tzv.delta forme, suženo na leđima a prošireno na trbušnom dijelu , tako da tvori formu trokuta. Ova jedinstvena konstrukcija u sprezi sa posebnim balansom , daje ovoj varalici jedinstvenu akciju , kakvu ne možete pronaći kod niti jednog drugog voblera. Ovako redizajniran model , dolazi u tonućoj verziji .

Ukoliko ovaj vobler vučete sporije , Sparky se kreće kombinacijom jakim bočnim otklonima i širokim pomicanjem repnog dijela. No , povećate li brzinu , rad se mijenja i bočni odmaci se smanjuju dok repni dio nastavlja svoj rad ali sa sitnijom i bržom repnom vibracijom. Naravno , ukoliko u sve to ubacite i povremene kratke pauze , u kojima vobler lagano potone i zanese se u stranu , dobili ste savršenu imitaciju bolesne , ranjene ribice.  Ovakvom radu znatno doprinosi i kljun voblera , koji je jedinstvenog oblika , poput blago deformiranog stožca.

 

Unutar varalica , ugrađen je Salmo infinity cast sistem , poseban sistem otežanja koje klizi po žici koja ide kroz unutrašnjost voblera. U trbušnom je dijelu voblera smještena i mala komora s kuglicama koje daju zvučnu vibraciju.

Ovo je varalica kojom možete loviti razne vrste grabežljivaca , a najbolja će biti kod lova klena , pastrve , jeza…a možete je koristiti kako na jezerima , tako i na rijekama.

Kada zabacite varalicu i ona padne u vodu , prvo MORATE oštrije cimnuti vrhom štapa kako bi otežanje u varalici kliznulo unaprijed , te varalici dalo optimalnu stabilnost i akciju. Ako mislite da je ovo samo još jedan marketinški trik , pokušajte osjetljivim štapom varalicu voditi odmah nakon zabacivanja , a zatim to isto napravite , ali tako da prvo oštro cimnete vrhom. Vjerujte mi , bit ćete iznenađeni koliko jako se osjeti razlika u radu varalice.

Jedinstveni dizajn ovog sistema otežanja je takav da kad oštro cimnete , otežanje po žici klizne unaprijed , u centar gravitacije varalice i to izaziva bočne pomake varalice. Kada je pokret prekinut , otežanje se vraća u prvobitan položaj i stabilizira rad varalice.

Upravo zbog ovih karakteristika , ova varalica pruža bezbroj različitih mogućnosti svim onim ribolovcima koji su bar malo spremni eksperimentirati. Isto tako , ovo je varalica koje će vrlo vjerojatno natjerati i nezainteresiranog grabežljivca na napad.

Još ću samo napomenuti , da ukoliko lovite na plićoj vodi , dobro je voditi varalicu tako da kljunom lagano udara u dno , te kuckajući podiže naslage s dna . na taj način vođenu varalicu , vrlo rado će pokupiti i mrena.

Za sada , Sparky Shad dolazi u dužini od 4 cm i težini od 3.5 grama , u tonućoj verziji. Dolazi u 8 različiti boja i to : YHP ( žuti grgeč holo ) , BHT ( potočna pastrva holo ) , BHS ( plava holo ) , SHS ( srebrna holo ) , GT ( green tiger ), HCD ( holo rak ) , HGOS ( holo zlatno narančasta ) i OBGT ( crno tijelo-narančasti rep ).

 

Moram vam na kraju reći , da sam , testirajući ovo varalicu u lovu pastrvu , za nešto više od sat vremena , uspio uloviti 30-tak kalifa uz bar još 20-tak spadanja. Gotovo svaki zabačaj je donosio udarac , a sve ribe sam ulovio uzvodnim zabacivanjem i povlačenjem varalice nizvodno.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*