SALMO LIL’ BUG

Varalica pod nazivom Lil’Bug ( mala buba ) je površinski vobler , tzv. ” tracer ” . Kao što se može isčitati iz samog naziva , on mami ribu tako što para površinu vode ( ostavlja trag ) ili pravi val. Ovakav rad omogućuje grabežljivcu da zamijeti mamac čak i kad je voda potpuno mutna.

Unutar tijela varalice ( model dužine 3 cm ) , instaliran je poseban sistem za daleko zabacivanje , tzv. Salmo Infinity Cast System ( SICS ). Pomoću ovog sistema , ovako malenu varalicu , moguće je zabaciti veoma daleko.

Varalice su naoružane sa po 1 trokukom udicom tipa Salmo Premium Black Nickel , dizajniranim u Japanu. Model dužine 2 cm opremljen je udicom br.8 , dok je model od 3 cm opremljen udicom broj 10. Izrađene su od čvrste ABS plastike , te osim savršenog , prirodnog obojenja , imaju i 3D holografske oči. Model dužine 2 cm je težak 2.8 grama , dok veći model od 3 cm teži 4.3 grama.

Ovo su varalice namijenjene površinskom lovu na klena , jeza , bolena, ali rado će ih uzeti i druge ribe koje se u potrazi za hranom dižu do vodene površine ( krupna crvenperka , grgeč , pastrva ).

Dakle , ova minijatura dolazi u veličinama od 2 i 3 cm , u plivajućoj verziji i 5 prirodnih boja – imitacija kukaca. Iako ima kljun , ne zaranja ispod površine. Brzim je povlačenjem možete navesti tek da pravi jači trag na površini vode.

A kako loviti s ovim varalicama ?

Pa , postoji nekoliko različitih načina . Jedan od načina je da se obalom krećemo nizvodno i zabacujemo varalicu na sva izgledna mjesta , ispod nadvitih krošanja vrba ,uz potopljene panjeve i sl. i lagano vučemo varalicu prema sebi , tako da ona radi ” trag ” na površini vode. Važno je da štap držimo visoko , u vertikalnom položaju , kako bi kontakt s varalicom bio stalan i kako nam struna ne bi ometala rad varalice. Varalica radi pravilno kada na vodi radi karakterističan trag u obliku slova ” V ”.

Ukoliko je vodena struja dovoljno jaka , dovoljno je samo da zabacimo varalicu , pustimo da je vodeni tok odnese do željene pozicije i onda varalicu na tom mjestu jednostavno ” štopamo ”. Varalica će stalno raditi pod utjecajem vodene struje i karakteristično vibrirati , navodeći ribu na napad.

Jedan od načina lova je i klasičnim puštanjem varalice niz vodeni tok uz stalno kontrolu strune , kako se ne bi na površini stvarao neželjeni trbuh. Ponekad , uz pad varalice na površinu vode , i sama njezina silueta i činjenica da nešto pluta na površini , dovodi do toga da grabežljivac napadne mamac.

Jedna od najučinkovitijih tehnika , koja je meni osobno donijela najveći broj ulova klena , je slijedeća. Prvo moramo naći mjesto na kojem se zadržavaju jata riba , a to ljeti uopće nije neki problem, osobito na rijekama kao što su Bednja , Krapina i sl. Kad primijetimo jato ( poželjno je da jato ne vidi nas ) , potrebno je zabaciti u samo jato. Akcija kad nekoliko klenova u desetinki sekunde napada ” bubu ” koja je neoprezno sletjela na površinu vode , naprosto je nevjerojatna ! Ukoliko u tom trenutačnom kovitlacu nijedna riba ne pokupi varalicu ( događa se i to ) , onda treba samo lagano cimnuti štapom , tek toliko da ” buba ” zapleše i akcija se ponavlja.

Napadi su žestoki i krvoločni , a kod svega je najbitnija stalna kontrola strune. Tek kad na štapu osjetite težinu ribe , onda treba lagano kontrirati kako bi sigurno zakvačili svoj ulov.

Za lov ovim varalicama preporučio bih vam najlone promjera 0.16-0.18 mm ili upredenice promjera 0.08-0.10 mm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*