S CRICKET-ima na klenove

      Sa samo nekoliko uzastopnih sunčanih dana , situacija se u prirodi stubokom promijenila. Iznenada , kao da duge i dosadne zime nije ni bilo , priroda je naglo oživjela. Trava se zazelenila i počela bujati , oglasile su se ptice pjevice , zrak je prepun opojnih mirisa proljeća.

      Jedino što mi je još kvarilo ugodne trenutke , bio je konstantno povišen vodostaj Bednje. Kako ista protiče tik iza mog vrta , s nestrpljenjem sam svakog dana odlazio do obale omiljene rijeke i doslovno pratio svaki centimetar razine. I vjerujte mi , jedva sam dočekao da padne na normalu.

    Već prve šetnje obalom , kada pogled šara vodenom površinom a u nosnice ulazi oštar , prepoznatljiv miris srijemuša , koji ovdje raste u ogromnim količinama , digle su mi adrenalin i želju za klenolovom na najvišu moguću razinu. Iskusnim okom , provjerene su sve dobre , stare pozicije , koje daju ribu i kad su grizovi rijetki. No , uz sve te pozicije , primjećujem i mnoštvo promjena na samoj vodi i njezinom toku.

    Nemili i , u većini slučajeva, nepotrebni radovi i zahvati na koritu rijeke Bednje , u svrhu njezinog kroćenja i kanaliziranja , a sve pod krinkom ” sprečavanja poplava ” donijeli su neizbježne promjene.

    Nekad perspektivne pozicije u dužinama od po kilometar ( dva puta na 4 km dužine toka ) , sada su ravne , ogoljelih obala , padina mjestimično nasutih krupnim kamenom , a dno je golo i zemljano , jer je šljunak izvučen i njime je nasuta obala . Na taj način se navodno štedi na dovozu šljunka iz udaljenih šljunčara ali se dno ” otvara ” , kreće vegetacija raznog bilja i ribe tu neće biti bar godinu-dvije , dok rijeka ne ispere sve to i opet , svojim prirodnim procesom , nanese barem tanušan sloj šljunka.

    Samo treba strpljenja , nekad više , nekad manje , jer priroda će polako okrenuti to u svoju korist. Jer nema većih sila na ovome svijetu od sila prirode !

        Prolazeći obalom , dijelovima toka koji su na isti način regulirani prije koju godinu , nailazim na krasne pozicije. Jer , kako sam rekao , priroda ima svoje zakone. Korito , ravno , tok ubrzan , visoki vodostaj i velika mase vode – i obala malo popusti. Prvo na jednom mjestu , pa na drgom , i tako redom. Stvaraju se nove okuke , nove krivine , novi sprudovi… Novi je komad obale podlokan , novo je stablo topole palo u vodu…stvoren je novi zaklon za ribu. To mi opet donosi malo sunca u dušu , nakon tužnih prizora kopanja i kanaliziranja.

            A nakon početnog snimanja terena , došlo je i vrijeme za ribolov. Lagani štap od 198 cm , tb 1-10 grama, light rola veličine 1500, tanak najlon promjera 0.16 mm i samo par varalica u kutiji. Samo par , ali pomno i ciljano odabranih. Odlučio sam se sezonu otvoriti varalicama DM Cricket lures , o kojima sam već pisao na stranicama ovog časopisa. Od vremena kada sam pisao u njima , idejni tvorci , Marijan Todorović i Damir Golubović , bili su vrlo aktivni te su paletu varalica podosta proširili.

             Imitacija cvrčka , koji je u mom kraju , uz hrušta i skakavca , vrhunski mamac za ribolov klena, logičan je i ponajbolji izbor za lov klena koji se počinje aktivno hraniti.

Sama tehnika lova u ovo doba godine se sastoji od opreznog kretanja obalom jer svaki kamen skotrljan u vodu plaši ribu , sjena koja pada na površinu vode plaši ribu koja još uvijek oprezno prati mamac pa takve situacije treba izbjegavati. Zabacuje se na svako izgledno mjesto , poglavito ispod krošanja drveća nagnutog nad vodu. Ukoliko je obala bez vegetacije , varalicom se gađa pod suprotnu obalu , čim bliže istoj. Pogodak u zonu na 20 cm od suprotne obale donosi udarac ribe , zabačaj kraći samo desetak centimetara ne donosi nikakav rezultat !

    Zabacujem pod krošnju vrbe , cvrčak pada na površinu vode uz lagani ” plop ” ! U istoj se sekundi voda uskovitla , napravi se vir i klen promaši varalicu ! K vragu ! Zabacujem opet na isto mjesto , ali rezultat već znam unaprijed. Ne događa se ništa , klen je preplašen. Mijenjam poziciju , bacam ispod slijedeće krošnje. Opet ništa. Nakon par stotina metara , ispod jedne topole dobivam malog klena. Čim je varalica pala na vodu , digao se na napad ali je promašio , no , lagano štopam varalicu koja promijeni rad , klen se još jednom okreće , napada i na udici je. To je njegov danak neiskustvu , mali je još , naučit će. Opet veselo pliva Bednjom.

    Bez nekog rezultata i dalje lutam obalom . Imam podosta napada , no riba je još jako oprezna i uglavnom promašuje. Nema veze , jednostavno uživam u lijepom danu i ludim površinskim napadima. Nailazim na veliki sprud , šljunčani otok dužine 15-tak metara, s čije je obje strane voda dublja , te se opet spaja u jedan tok nešto niže. Stajem na vrh spruda , zabacujem laganu varku što dalje , puštam da je vodeni tok nosi do pozicije gdje se voda opet spaja. Lagno štopanje , varka proradi sitnim vezom i sekundu-dvije nakon toka osjetim dobro poznati , tupi udarac. Kočnica role zuji , fino propušta , riba je lijepa , krasno pumpa i iskorištava snagu vodenog toka. Ipak , strpljivo , zbog tankog najlona , polako borbu privodim kraju . Krasan klen od cca 35 cm mi je pod nogama. Krasna nagrada za moju upornost. Slijedi kratko fotkanje , pa puštanje. I lagan povratak kući…

                                 Još ponešto o DM Cricket Lures

    Kako smo o ovoj varalici već pisali na stranicama naših novina , neću Vas previše zamarati ponavljanjem već poznatih činjenica. No , malo ću ” nabaciti ” par svježih činjenica i novosti. Naime , dvojac Marijan Todorović i Damir Golubović , potaknuti dobrim rezultatima i uspjehom ove varalice , odlučiti su ” cvrčkovu porodicu ” malo proširiti , kako novim članom , tako i cijelom paletom novih dekora.

 

Nove dekore možete vidjeti na priloženim fotografijama , a uz njih je tu , naravno , i standardni , početni model crne ( prirodne ) boje.

Tehnički gledano , sada su u ponudi 3 veličine :

  • mali cvrčak – dužine je 2.6 cm , težina mu je 2 grama a naoružan je trokukom VMC 9651 BN , vel.14. Izrađen je od balze , plitkoroneći je i zaranja od 0-10 cm
  • srednji cvrčak – izrađen je od balze , plivajući. Dolazi u dvije varijante , od kojih prva zaranja od 0-10 cm ( Shallow ) a druga od 0-70 cm ( Floating ). Dužine je 3.3 cm , težine 3 grama i naoružan je trokrakom udicom VMC 9651 BN , br.12
  • veliki cvrčak – izrađen od balze , također dolazi u dav tipa i to kao Shallow ( dubina zarona od 0-10 cm ) i Floating ( dubina zarona od 0-70 cm ). Dužine je 4.3 cm , težine 4.5 grama i naoružan je VMC trokukom serije 9651 BN u veličini 10.

      Mišljenja sam da je ovo jedna od najboljih svjetskih varalica za ovaj način ribolova klena . Isto tako , rado je napada pastrva , a najveći model često završi u ustima štuke , što samo po sebi govori o finoj vibraciji koju odašilje ovaj mamac. O svemu tome najbolje svjedoče brojne fotografije ulova raznih vrsta riba , a varalica je izuzetno dobro primljena među ribolovcima iz Engleske.

Vjerujte mi , ovo je varalica koju MORATE imati u svojoj kutiji !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*