NAUTILUS AVENGER UL SPIN

Iako kod nas pomalo nepoznata kompanija , što , naravno , ne znači da se to uskoro neće i promijeniti, NAUTILUS rods iz Francuske, imaju zaista zanimljiv proizvodni program.

Pažnju posebno plijene štapovi , a perjanica među njima su zasigurno oni namijenjeni ribolovu varalicom.

Zahvaljujući koprivničkom LOTUS d.o.o. , imali smo prilike isprobati i na vodi testirati neke od modela. Za početak , predstavit ćemo vam model Avenger.

Čitava serija modela Avenger sastoji se od 9 štapova različitih dužina , težina bacanja i namjena , oznaka UL ( ultra light ) , L ( light ) , M ( medium ) , ML ( medium light ) i MH ( medium hard ).

Dužine štapova ove serije kreću se od 198-259 cm , a raspon težina bacanja je od 1.5-7 grama ( UL ) pa do 7-28 ( MH ).

Osobno sam imao priliku testirati model Avenger UL spin , dužine 210 cm i tb 1.5-7 grama.

 

Odmah nakon početnog mjerkanja štapa , njegovog balansa i akcije ” na suho ” , stekao sam dojam da se radi o vrlo kvalitetnom štapu. Lijepo mi je legao u ruku , zamah na prazno dao mi je onaj osjećaj da je to štap kakav , barem meni osobno , najviše odgovara, a to znači da je srednje brze akcije , malo oštrijeg vrha i da radi u gornjoj polovici.

Vizualno , izgleda vrhunski. Blank je tanak a opet jak , u donjm dijelu izveden u zagasito crveno-smeđoj boji , dok je ostatak crne boje s vidljivim unakrsnim pletenjem. Gornja sekcija štapa izvedena je u mat crnoj boji.

 

Drška štapa je razvedena , dvo-dijelna. Na donjem dijelu plutene drške nalazi se metalni prsten s crnim gumenim rubom , na čijem je samom dnu logo ” N rods ”.

Gornji dio , također od pluta , stapa se s držačem role VSS + KSKSS tipa, gdje rola sjeda stopom u gornji dio držača ,a s donje strane se učvršćuje navrtanjem zateznog vijka . Sam držač role s unutarnje strane nosi natpis ” Nautilus rods ”. Dio blanka između držača role i donjeg plutenog završetka , također nosi natpis ” Nautilus rods ”.

Donja sekcija blanka , iznad drške , na crvenkasto-smeđem dijelu koji je i sjajno lakiran , nosi natpis Avenger , umjetnički izveden slovima western stila s dva nasuprotno okrenuta pištolja ( kubure ) u pozadini.

U nastavku , stoji upisana serijska oznaka štapa , namjena , dužina i težina bacanja štapa.

Donja sekcija štapa nosi jednu vodilicu K-tipa od aluminj-oksida. Gornja sekcija štapa ima ukupno 7 vodilica ( uključujući i vršnu ) , od kojih su donje dvije također K-tipa. Sve vodilice vezane su i lakirane u crno , s donjim rubom ukrašenim s par namotaja crvenog konca.

Spoj dvije sekcije izveden je put-over sistemom s takozvanim D-jointom ( duboki spoj ), što štapu daje izuzetnu osjetljivost ali i osjećaj kompaktnosti i puno snage pod opterećenjem. Štap je ukupne težine 106 grama , te je u kombinaciji s adekvatnom rolom , pogodan za duže ribolovne seanse.

A kako to izgleda na vodi ?

Zabacujući razne varalice , uglavnom manje voblere , do 6 cm dužine i težine do 10 grama , usprkos deklariranoj gornjoj težini bacanja od 7 grama , bio sam i više negoli zadovoljan. Vidi se da je štap ” pun ” energije i varalice do 10 grama mu uopće nisu problem. Donja deklarirana granica od 1.5 grama je u stvari i realnije bliže onoj od 3 grama , jer štap je dosta jak pa sitnije jigove od 1-2 grama malo slabije ” osjeća ”.

Vibracija varalice odlično se prenosi s štapa na ribolovca  i osjeća se svaka promjena ritma.

Kada mi je na vobler udarila lijepa pastrva od 46 cm , štap je bio dovoljno oštar pa je praktički sam odradio kontru , a kad je riba krenula prema dnu , savio se u bananu i gornji dijelom odradio posao zamaranja , ritmički pumpajući pod težinom ribe. Konačno čupanje napola izmorene ribe iz guste trave , bilo je pravi užitak i pokazalo je koliku rezervu snagu ovaj štap u stvari nosi u sebi. Jedino na što je trebalo paziti je bilo to da ne počinim neku grešku i da pretjeranim forsiranjem ne dovedem do pucanja tankog najlona.

Iskušavajući neke tipične tvič modele varalica , moram priznati da ovaj štap savršeno odgovara i za ovaj tip ribolova. Dovoljno je oštar da energično cimnete varalicu , a opet , dovoljno elastičan da , kada udari riba mekih usana , poput klena , ne dolazi do razdiranja istih zbog pretjerane krutosti.

Sve u svemu ,odličan štap , sjajnih performansi,  stvoren za lov leptirima , voblerima i malim žlicama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*