Majstori na djelu – Slaven Perić – ZED HANDMADE LURES

Sa ZED varalicama i majstorom Slavenom Perićem , sjajnim dečkom iz Slatine , ” upoznao ” sam se preko sve prisutnog Facebooka. Ubrzo je nikla ideja o zajedničkom druženju i testiranju njegovih varalica , na njegovom terenu , na vodama u okolici Slatine, negdje u proljeće , na samom početku ribolovne sezone.

No , želje su jedno a realnost i život nešto sasvim drugo. Obaveze nam nisu dopustile da plan sprovedemo u djelo. U međuvremenu , organizirao sam i jedno urban street natjecanje gdje je Slaven bio glavni sponzor sa svojim varalicama. Taj prvi susret uživo s varalicama , samo je učvrstio moju želju da ostvarimo plan o zajedničkom druženju i ribolovu.

Napokon , stvari su se poklopile početkom listopada , pa je četveročlana ekipa u sastavu braća Denis i Mišel Loparić , Tomislav Rukavina i moja malenkost , u rano nedjeljno jutro , krenula put Slatine. Putovanje koje je počelo klipićima ( za sve ) i pivom ( za neke ) u 6 ujutro , nastavilo se ” pokvarenim telefonom ” ( jel tako Tomo 🙂 ? )  , susretom s jelenom kapitalcem ( srećom susret nije bio preblizak ) , nastavilo se bez jutarnje kave ( hrpa zatvorenih kafića ) i navodnim prolaskom kroz jedno crveno svjetlo na semaforu , ali smo ipak živi i zdravi , stigli ( nakon dva kruga po rotoru ) na mjesto okupljanja. Na terasi kafića ( čije sam ime već zaboravio ), već nas je čekalo domaće društvo : Slaven, Damir, Romeo , Josip i Nino. Upoznavanje i zajednička jutarnja kavica ( napokon ).

DREAM TEAM

Brzinski dogovor i krećemo do prve destinacije – Županijskog kanala.  Voda je na sam prvi pogled vrlo primamljiva. Lijeva obala ( nizvodno gledano ) , vrlo pristupačna , uglavnom kao pokošena livada. Suprotna obala , obrasla grmljem i drvećem koje je svoje grane i krošnje nadvilo nad vodu. Kanal vijuga kroz pitomu ravnicu .U vodi , poneka grana , trava , prijelazi plićaka i dubljaka – gotovo idealno. No , ribolov se pokazao izuzetno teškim. Majstor Slaven nam je odmah u startu podijelio po jednu svoju varalicu, tako da će koncentracija biti i na test varalica. No , ribe baš i nisu bile zainteresirane. Nekoliko ulova klena,jedne štukice , bolenčića i grgeča ipak je ostvareno , zahvaljujući umijeću ribolovaca i preciznom plasiranju varalica tik pod suprotnu obalu. Naime , riba je bila izuzetno oprezna , i ako varalica nije pala pod samu obalu ili uz sam rub trave , nije je ni pokušavala napasti.

Akcija na županijskom kanalu

Prva dva sata ribolova brzo su prošla. Uslijedila je kratka pauza da se okrijepimo pićem , pa krećemo na novu destinaciju – Voćinski kanal.

Voćinski kanal – sasvim druga slika. Prokopan i očišćen nedavno , poprilično ravnog toka , obala obraslih travom , s tek nekoliko grmova vrbe na par kilometara dužine. Zelenkasta voda , gotovo stajaćica , dosta je neprozirna. Iako smo na prvi pogled bili skeptični , ulovili smo i ovdje lijepih klenova od 30-40 cm( koji su za ovako malu vodu relativno velike ribe ) a Denis je imao otkvačivanje velikog klena pod samom obalom , jer nije imao podmetač a riba je bila prevelika za dizanje ” na prsa ” UL štapom. Denis je i malo kasnije opet imao peh – testnu varalicu , ZED majkefera , odnijela mu je štuka ( i njih ima u kanalu ).

Voćinski kanal

Ribolov prekidamo oko 14:30 , jer , naravno , trebamo nešto i pojesti. A ručak je dogovoren kod gazda Pište , starog nam , zajedničkog znanca , u obližnjem selu , Gornjem Predrijevu . Tamo je naime , kirvaj ( kirbaj ). A kod gazda Pište , nema šta nema : čobanac , fiš paprikaš , prženi šaran , janjetina , prasetina , čevapi, pa domaći kolači , a piće da i ne spominjem…. Nakon obilnog ručka , zahvaljujemo gazdi i opraštamo se od njega.

Svraćamo još do Slatine , do Slavena. Nakon razgledavanja njegovog radnog prostora i obavljenog intervjua  , pozdravljamo se s jednom od najboljih ekipa s kojima sam se u životu družio , te polako , puni dojmova ,  krećemo prema Ludbregu.

Mjesto gdje čarolija počinje

  O Slavenu i njegovim varalicama

Otkud naziv ZED ?

 

Imam psa labradora starog 8 godina. Stalno je tu oko mene i često spava kod mene u sobi. Smišljajući tako ime za varalice, Zed je bio u blizini i došla mi ideja, pa zašto ne bi bili ZED vobleri?

Zašto ne bih dao ima voblerima po vjernom i dobrom prijatelju?

Uostalom ,poznato za tu pasminu je da obožavaju vodu, pa eto, možda je to dobra poveznica sa mojim voblerima.

 

Otkad se baviš izradom varalica ?

 

Varalice radim od 2010. godine

 

Od koje vrste drveta radiš varalice ?

 

Varalice radim od balze i lipe. Uglavnom je to balza.

Ručni rad

Kako si se odlučio na to da radiš varalice ?

 

Kao i svaki zagriženi varaličar skupljao sam informacije sa interneta o raznim varalicama i njihovim proizvođačima. Znao sam da ima majstora koji varalice rade sami ali sam bio skeptik i vjerniji provjerenim brendovima i mišljenju da bez  Rapale SSR 7 ne idem na vodu. Priča se promijenila kada sam u jednom kompletu rabljenih varalica kupljenih preko oglasa imao i par voblera ručni rad.

Radilo se o 2 Zvonkova voblera. Bacao sam ih više iz znatiželje a ne uvjerenja

da će uloviti i ribu. Rezultati su bili odlični.  Tad se počela stvarati ideja, zapravo mogu reći da sam tada i krenuo sa izradom varalica, smišljajući, kako bi ja to mogo napraviti.

I napravio sam svoj prvi vobler , po receptu raznih informacija i video tutorijala sa interneta.

Sav ponosan dolazim na vodu i  bacam svoju prvu rukotvorinu, ali katastrofa,

vobler ne radi nikako. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja izrade voblera počinje frustracija jer sam uložio toliko vremena i truda da bi to izgledom tada bilo ok ali radom nikako. Nisam odustao jer sam mislio ako je uspjelo drugima zašto ne bi i meni. Tako da sam postupkom uzajamnih pogrešaka otklanjao nedostatke i dolazio do rezultata. Danas je to malo drugačije ali kada radim vobler uvijek otklanjam greške i dolazim do završnog modela koji je spreman za izradu. Recimo ,  twitcher Z54 je model varalice koji je standardiziran tek nakon 5 testnih modela koje sam uništio da bi došao do rada i svega što sam želio postići tim voblerom. Kod svakog testnog sam otklanjao nedostatke, bilježio promjene. Još jedan bitan razlog zašto sam odlučio da radim voblere je jer sam DIY tip i rado se upuštam u takve izazove.

Twitcher – majstorstvo bez premca

 Kojim ih udicama opremaš ?

 Od brandova udica koristim Mustad, Owner, Gamakatsu …ali,  naravno, sve ovisi u dostupnosti.

 Od kojeg je materijala kljun ?

Pakta ili kljun je od celuloida

Koje ringove koristiš ?

 Koristim Owner ringove ali boljim su mi se pokazali oni od As teca,

domaćeg proizvođača, tako da uskoro prelazim isključivo na njihove ringove.

Gdje najčešće loviš i koju vrstu ribe najviše ?

 Lovim na svim terenima na kojima nisam ograničen priborom jer pecam isključivo na L i UL pribor.

Lovim najviše klena jer je najzastupljeniji u vodama koje posjećujem. Uglavnom su to vode koje ribiči izbjegavaju jer su teško pristupačne i u nekim situacijama neprohodne.

Stršljen – ubojica klenova

 Koji su ti najveći / najdraži ulovi ?

Najveći ulov klen 46 cm posebno drag ulov jer je prevaren na rijeci odnosno potoku koji je  na nekim dijelovima širok jedva 1m.  Negdje sam pročitao podatak da je klenu na takvim malim vodama potrebno više od 10 godina da toliko naraste , što fascinira. Najdraži ulov nemam, priroda uvijek iznenadi , pa imam toliko lijepih uspomena vezanih za ribolov da je teško izdvojiti onu najdražu

 Kojim priborom loviš ?

 Lovim isključivo L i UL priborom. 90% tog ribolova odrađujem sa  štapićem ručne izrade.  St. Croix blank 0-5g bacanja 5’6”, rola je  Daiwa procyon 1500 sh. Koristim najlon Stroft 0.16 mm

 Koliko modela varalica radiš ?

 Radim 5 modela varalica: žir 3cm, stršljen 3cm, majkefer3cm , jointed  5cm, twitcher  5cm. Sve modele voblera možete vidjeti na mome youtube kanalu zed handmade lures

Žir

 

Hvala ti Slavene i Bistro na vodi ! Želim ti što više uspjeha sa varalicama !

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*