Majstori na djelu – DANIJEL VRBANIĆ

S vremena na vrijeme , na ovoj ćete stranici imati prilike ” zaviriti ” u živote i tajne malih i velikih majstora ribolova, koji će Vam otkriti svoje tajne i uspjehe iz ribolova , što ih je to odvelo u ribolovni svijet i kako je ribolov postao njihova strast i dio života. Bit će tu svjetski poznatih ribolovaca , ali isto tako i onih , globalno nepoznatih majstora koji u svoji radionicama i garažama izrađuju male , serijske ili unikatne varalice , koje su lovne kao i one poznatih svjetskih brandova.

 Za početak , porazgovarao sam s jednim starim prijateljem , dečkom koji je i prije skoro 30 godina, u nekim idejama i razmišljanjima bio na jednom drugom nivou, daleko ispred svojih vršnjaka.

Dame i gospodo , Danijel Vrbanić , samo za Vas…

 

 

 • Danijele , znam da si rodom iz mog kraja , pa reci nam , kako to da si ” skrenuo ” u mušičarske vode ?

 

 • Rođen sam u Podravini u selu Dubovica kroz koje protječe rijeka Plitvica . Na njoj sam još kao dječak lovio svoje prve ribe i to ljeskovim štapom uz korištenje skakavaca bez plovaka i dodatnog otežanja na viđeno. Ovi moji ribolovni počeci krivi su što sam danas mušičar , jer ni jedna druga vrsta ribolova nije mi dala toliko zadovoljstva kao ribolov u kojem vidiš kako riba prilazi oprezno mamcu i guta ga te se sa praskom vode pokušava osloboditi udice . Te slike ribolova urezale su mi se u pamćenje tako da kad sam probao i druge načine ribolova ovaj način je bio meni najdraži način. Kao malo stariji i sa nabavkom rola i malih teleskopskih štapova te metalnih varalica počeo sam klena loviti i pomoću spin tehnike ali i tada sam uvijek koristio priliku kad ja bilo hrušteva da lovim klena na viđeno puštajući ga u brzak i čekajući napad ribe na površini vode što je bio najsličniji način ribolova mušičarenju. Pošto je u to vrijeme bilo kod nas u Varaždinu teško , zapravo gotovo nemoguće nabaviti mušičarski pribor i umjetne mušice pomirio sam se sa situacijom i jedno vrijeme sam lovio ribe varaličarskim priborom. Tad sam slučajno u jednom starom časopisu našao članak nekog starijeg ribolovca mušičara iz Osijeka koji je opisao način izrade najjednostavnijih mušica i što je najvažnije objasnio je da se ovim načinom mogu loviti i ostale ciprinidne vrste a ne samo pastrva kako je kod nas bilo uvriježeno mišljenje. Nakon toga počeo sam izrađivati umjetne mušice pomoću improviziranog pribora koji sam sam izradio. Prvi štap koji sam koristio bio je također prerađeni špinerski štap,a umjesto žnore koristio sam sintetički zidarski konac koji je odlično poslužio kao tonuća mušičarska žnora .
 • Koje su ti omiljene ribolovne vode ?

–     Najviše vremena u ribolovu proveo sam u ribolovu na starom toku Drave kod Varaždina i na drenažnom jarku u Međimurju. Od ostalih voda u Hrvatskoj posjetio sam jednom Vitunjčicu kod Ogulina te dvaput  rijeku Gacku. A izvan Hrvatske posjetio sam Klokot kod Bihaća u BIH.

 • Koji ribolovni pribor koristiš ? Koji su ti najveći ulovi ?
  –  Od sedam mušičarskih štapova koje posjedujem najdraži mi je štap od tri metra jako mekane akcije klase 5/6 nekog kod nas nepoznatog proizvođača koji na sebi ima natpis Zoka team sa slikom glave orla , a kojeg je prijatelj nabavio po veoma pristupačnoj cijeni u ribičkoj trgovini Interland u Varaždinu. Njime sam ulovio i svoju najveću pastrvu od 54 cm i isto toliko dugog klena težine oko 2 kg. Od drugih vrsta riba na mušičarski pribor ulovio sam nekoliko bolena dužine oko 60 cm. A moja najveća riba ulovljena je na varaličarski pribor bila je štuka od 76 cm i težine 4 kg. To i nisu neke super kapitalne ribe ali ja ribolov i ne shvaćam kao lov na kapitalce već uživanje i opuštanje u prirodi i kao odmor za dušu a ako se pri tome ulovi i kakva veća riba užitak je još veći. Jednako uživam u mušičarenju velike pastrve kao i u ribolovu na crvenperku,bodorku,sunčanicu kao i druge ciprinidne vrste koje lovim na starom toku Drave kod Varaždina. Njih lovim na potpuno iste mušice kao i pastrvu i to najviše na male nimfe i pupe tulara , a bolena na razne potezanke ,imitacije ribica i žaba .
 • mušičarenje ciprinidnih vrsta

   

 • Reci nam nešto i o svojim varalicama za Ultra Light ribolov ?

  – Osim mušičarenja, mnogo rjeđe upražnjavam vrijeme u UL spin ribolovu za koji sam izrađujem varalice u obliku malih ribica ili u obliku kukaca kao što su hruštevi ,ose,skakavci,cvrčci ili nimfa vodenih kukaca kao što su majske muhe i vilinski konjici, njih izrađujem također na mušičarskom škripcu bez šablona koristeći zubarsku žicu umjesto udice na koju formiram oblik varalice pomoću poliuretana ili epoksidne smole. Tako da je svaka varalica unikat po obliku i ručnom crtanju i bojenju. Također su i izuzetno čvrste jer su dijelovi varalice i šljokice i boje zalijane u smolu a ne naknadno lijepljeni i bojani. Iskustvo u izradi  varalica koristim iz špinerskog razdoblja kada sam izrađivao svoje vlastite varalice od drva ili poliuretanske pjene većih dimenzija.

 • UL varalice iz radionice Danijela Vrbanića
 • Sudjeluješ li na kakvim natječajima u vezanju umjetnih muha ?
  – Sudjelovao sam na međunarodnom natječaju za umjetnu muhu 2015g. na internet forumu  “Mušičarenje net” gdje je moja imitacija majske muhe proglašena za najbolju u kategoriji suhe muhe a u ukupnom postavu mušica završio sam natjecanje kao četvrti.
 • Imitacije od kojih zastaje dah
 • Kada bi morao izdvojiti samo jednu mušicu, to bi bila …?
  – Kad bih trebao izdvojiti samo jednu mušicu bila bi to nimfa jednodnevke na udici 14 i 16 veličine koja se pokazala kao naj univerzalnija mušica kako za ribolov pastrva tako i drugih ciprinidnih vrsta u realističnoj izvedbi koju radim od fazanovog repa i marabu pera u raznim nijansama. Na nju sam imao fantastične ulove…
 • Hvala ti Danijele na ovom kratkom razgovoru i vidimo se negdje na Dravi

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*