KUUSAMO VARALICE

Ukratko ću Vam predstaviti i proizvode još jedne stare i renomirane , u našim krajevima slabije poznate i neopravdano zapostavljene kompanije sa dalekog sjevera. Radi se o Finskoj kompaniji KUUSAMON UISTIN OY.

Samo sjedište kompanije i proizvodni pogon , smješteni su finskom gradu
Kuusamo , u istoimenoj pokrajini. Na istom je mjestu sve i počelo , sada već davne 1967.godine.

Dva su prijatelja , Paavo Korpua i Paavo Putila , uzeli sudbinu u svoje ruke i hrabro stupili na put kojim se tek rijetki usude krenuti – na put na kojem će slijediti svoj SAN !

Prijatelji i ribolovci , od malih nogu , naišli su u svom životu na , naizgled, nerješiv problem. Varalice koje su im bile dostupne u ono doba , nisu više zadovoljavale njihove želje i potrebe. U nedostatku boljeg , sami su odlučili napraviti iskorak i napraviti ” nešto svoje ”. Kako im nije nedostajalo hrabrosti i inovativnosti , prvi modeli žlica brzo su ugledali svjetlo dana. Latka i Lappi-Loiste pokazale su se kao izuzetno lovne varalice , pa su dečki i njihove varalice vrlo brzo postali poznati u svojoj regiji. No , da se dobar glas daleko čuje , pokazalo se još jednom kao točna izreka.  Učinkovitost njihovih varalica uvelike je nadmašila očekivanja i nadrasla je granice regije Kuusamo , pa i same domovine Finske.

Varalice su bile sve traženije , kako diljem Europe , tako i van nje. I tako je krenula serijska proizvodnja i otvaranje male manufakture. Uslijedili su i novi modeli – Rasanen i Professor , koji su svojom efikasnošću nadmašili svoje prethodnike , a danas se smatraju ikonama među ljubiteljima žlica , koji se kunu u njih i tvrde da su to najbolje žlice svih vremena.

RASANEN
PROFESSOR

Kako su rasle narudžbe i potražnja , tako je rastao i broj zaposlenika , pa se i proizvodni pogon širio , te se s vremenom pretvorio u ozbiljnu tvornicu s lijepim brojem zaposlenika.

Danas , u krugu tvornice , postoji i tvornička trgovina ribolovnim priborom koja je u sklopu s kafićem u kojem je svakog dana živo , a teme uz kavu i finsku votku , idu u širokom krugu , od starih dana , preko legendarnih ribolovaca i ulova , pa sve do snova o budućim kapitalcima. Klasični ribički kafić , zar ne  ?

caffe bar i trgovina

 

Danas iz proizvodnih pogona izlazi više od stotinu različitih proizvoda – varalice ( žlice , leptiri , vobleri , jigovi za ice –fishing , varalice za ice fishing , montaže za ribolov mrtvim ili živim mamcem , raznorazne ribičke sitnice i potrepštine.

U kompaniji su izuzetno ponosni i na svoje limitirane serije varalica , koje su prava mala remek djela a izrađuju se povodom raznih obljetnica.

Uz već provjerene i legendarne, gore spomenute žlice , koje su prvenstveno namijenjenu lovu štuka, izuzetno zanimljivi i lovni su i leptiri PAAVO i KUF.

PAAVO i KUF su leptiri  u prvom redu namijenjeni ribolovu pastrva u finskim brzacima , ali to ne znači da ih u našim vodama neće napasti i dobro raspoloženi klen. A model KUF , koji je naoružan i udicom s perima , mogao bi doći glave i pokojoj štuki. PAAVO dolazi u težini od 7 grama , dok KUF dolazi u težinama od 5 i od 7 grama.

 

Uz to , jedan od najzanimljivijih modela varalica iz ove kompanije je KUMMA.

KUMMA  je roto-elisna varalica , tijela oblika male ribice , izrađenog od čvrste , polu prozirne i različito nijansirane  smjese smola , s olovnim otežanjem zalivenim u samo tijelo, te dodatkom ” šljokica ” radi refleksije              i jačeg vizualnog podražaja. Žica prolazi kroz cijelo tijelo varalice , te na nosu izlazi i završava metalnom elisom koja slobodno klizi od ušice za kopčanje do tijela varalice od kojeg je odvojena malom perlicom. Na repnom dijelu nalazi se jedna trokraka udica. Sama je varalica teška 10 grama i izuzetno je zanimljive akcije. Sama akcija varalice može se mijenjati laganim savijanjem žice. Ukoliko žicu savinete prema gore , dobivate sporiju rotaciju , a ukoliko je savinete prema dolje , dobivate bržu rotaciju.

Definitivno , jednostavna ali i jedna od najzanimljivijih varalica koje sam imao u svojim rukama.

KUMMA

Među zanimljivije proizvode , definitivno spada i vobler SANTERI , posljednji od noviteta koji je ugledao svjetlo dana , 2016.godine.

Santeri je prvenstveno dizajniran i namijenjen je kao mamac za ulov smuđa, pokazalo se da je njihovo djelovanje i vibracije izuzetno privukao i štuka, ali i veliku pastrvu. Ovaj plutajući mamac, duljine 110 mm i težine 11 grama, ima ovalni matičnih sedlo (konkavne) oblik, ali ima vrlo određenu radnju u vodi. Dubina tehnikom povlačenja se vrti od 0.5-1 m, dok je na trolling od 1-3 metara. Santeri je trenutno dostupan u 10 različitih boja.

Pitanje na koje će tek vrijeme dati odgovor, glasi : ” Da li je ovo nova legendarna varalice kompanije Kuusamo ? ”

Prema dosadašnjim ulovima , nema razloga za sumnju…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*