Iz majstorskih radionica : GRIC handmade lures

Hrvoje Baždarić , majstor koji izrađuje fantastične GRIC varalice , dečko je sličan većini nas…sličan a ipak poseban.

Ima 40 godina a  ribolovom se bavi od malih nogu.  U početku je to bilo svaštarenje, od ribolova na plovak, preko šarana, lova štuke živim mamcima, ali je nekako  sve više naginjao aktivnom ribolovu varalicama,  koji je dinamičniji i traži stalni angažman i prilagođavanje uvjetima na vodi.

Tako se u srednjoškolskoj dobi nekako pronašao u varaličarenju i to najčešće klenova na lokalnim potocima, koje je, biciklirajući, vikendima istraživao. Najčešće je lovio leptirima, a ponekad i voblerima , kojima ga je privukla svestranost u izvedbi, akciji i vibraciji.  Neminovni gubitak voblera po granama i panjevima, uz ograničen đeparac koji je imao , nagnao ga je da, negdje u srednjoškolskoj dobi pokuša sam izraditi svoj vobler.

Tako je jedan dan uzeo komad letvice od lamperije, pilu i brusni papir i oblikovao nešto što je otprilike ličilo na ribicu. Ubacio je komad žice od spajalice za papir, sa donje strane ubušio dvije rupice u koje je ubacio olovne kuglice za otežanje plovka, a kao kljun izrezao prozirni komadić poklopca kutije za crviće. Zatim je sve polakirao crvenim lakom za nokte i montirao dvije trokuke udice. I tako je nastao njegov prvi vobler , koji je samo izdaleka ličio na ribicu: u vodi je više teturao, pri bržem povlačenju okretao se oko svoje osi , no klenovima se svidio.

Nakon nekoliko ulovljenih riba rodila se nova strast koja ga zaokuplja, evo, već više od 20 godina…

U međuvremenu je otkrio balzu i abachi, žica je nehrđajuća, lakovi kvalitetniji, razne folije, a tu je i zračni kist. No ideja je ista: imitirati malu ribicu koja svojim oblikom , izgledom i kretnjom izaziva instinktivnu reakciju predatora…

U ribolovnim izletima bicikl je vremenom zamijenio automobil i tako je otkrio planinske potoke u kojima obitavaju divlje pastrvice.

Za klena je imao razrađene voblere – klen je u pravilu najbolje reagirao na krupnu, jednoličnu vibraciju a detalji mu i nisu bili toliko bitni.  No,  pastrva je bila ponešto drugačijeg ukusa. U kristalno bistroj vodi s mnoštvom brzaka,  najbolje su se ponašali tonući vobleri tanjeg tijela i sitnije vibracije, a detalji poput metalne folije i bogatiji i raznovrsniji kolorit činili su razliku.

Ribolov pastrva i izrada varalica upravo za njih je tako zadnjih desetak najveći izazov a nakon nekoliko tisuća izrađenih varalica stekao je iskustvo i rutinu, tako da danas  može izraditi voblere koji pokrivaju gotovo sve ribolovne situacije…

A ulovi sami to dokazuju…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*