HERAKLES VOBLERIMA PO RIJEKAMA I MORU

 

 

Nakon što smo s više nego dobrim uspjehom završili naše seanse testiranja Herakles silikonaca, red je došao i na voblere.  Ako ćemo , bez neke lažne skromnosti , reći da su silikonci ove firme odlični , onda ćemo za voblere zasigurno morati potražiti još višu ocjenu.

Među mojim test uzorcima , sve bombončić do bombončića – poperi , walk-the-dog varke , klasični vobleri , tvičeri i minijature za male vodotoke, a bome našlo se tu i par komada za slanu vodu.

Kao i većina voblera iz današnje masovne proizvodnje, i ovi se rade tamo negdje na Istoku , od plastike. No , kada postoji precizna kontrola proizvodnje , onda vam je i finalni produkt daleko iznad one standardne kineske ” kvalitete”. Varke su stvarno savršene , fantastično obojane , te , što je vrlo bitno , boja im je postojana i vrlo otporna na razne udarce , zube , grebanja…sve one negativne utjecaje koje sa sobom nosi ribolov u često pomalo ekstremnim uvjetima.

Naravno , ja sam odmah , u prvom izlasku na vodu , ukopčao malog voblišu MY SHAD , dugačkog samo 45 mm i teškog 5 grama. Za Bednju idealno. Što da vam kažem? Uživao sam u svakom trzaju malog vragolana a par lijepih klenova uljepšalo mi je ribolovni dan. No , to sam i očekivao od takve varalice. Izbor br. 2 iz moje kutije , već mi je malo budio skepsu…malecki WT DOG od 6 cm i 4 grama.

Zabačaj…leti…leti….leti….u pm !!! Na drugoj je obali , čvrsto zaglavljen među korovom. Spuštam se 50-tak metara nizvodno i pregazim na drugu stranu , pokupim varku , pa se istim putem vraćam. Pokušaj drugi…varka pada na par centimetara od suprotne obale. Kratko povlačenje , tek toliko da vidim kako radi. A migolji kao zmijica i radi uzak trag. Iznenadni val mi daje do znanja da je nešto upravo promašilo moju varalicu. Pokušaj drugi…scenarij isti. U pola vode napad i promašaj. Ajmo još jednom. Ovaj put ubrzavam vođenje i bammmmmm!

Krasan klen se nakon lijepe borbe našao na obali i spremno mi pozirao prije povratka u svoje vodeno carstvo. Za danas dosta, sutra već imam dogovor da s frendom posjetim mrtvi dravski rukavac.

Varalice kao stvorene za male rijeke

Pa , evo nas na rukavcu. Voda prekrasna , dan pomalo tmuran. Idealna kombinacija. Ribe ima , jer znam da tu obitava podosta štuke , bolena , klena , grgeča, jer rukavac zbog spoja s Dravom , stalno ima potrebnu količinu svježe vode. Ja bacam SNAKE 95SP težine 9 grama , prekrasan vobler izduženog tijela , rođen za srednji tvič. Kolega se odlučio za STRIKE 90SP težine 10 grama, vobler  malo klasičnije forme , ali fantastičnog rada , čak i kod najmanjeg povlačenja.  Na našu žalost , nakon samo sat ribolova , moramo se vratiti kući – hitan slučaj.

No , i taj jedan sat smo nekako iskoristili. Rezultat – kod mene tri otpadanja malenih bolena , gotovo nadohvat ruke. Kolega je na svoj vobler uspio kod potopljene vrbe prevariti jednog omanjeg štukira.

Što se tiče morskog dijela ove priče , ja još čekam da krenem put Jadrana. No , kolega Mišel već je tamo a uspio je ponešto i uloviti. Točnije , na DOGO 110SP , je uspio prevariti nekoliko strijelki, na terenima kod Poreča.

Za ozbiljnije riječne i morske ribe

A već spomenuti WT DOG 60 , kojeg jako vole klenovi, pokazao je i svoje drugo lice. Vole ga i brancini…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*