HERAKLES STREET SPIN ŠTAP

Nedavno sam imao prilike u rukama držati jedan izuzetno zanimljiv spin štap.  Pomalo je teško svako malo pisati nešto novo o štapovima , jer zbog masovnosti proizvodnje , ponekad se radi tek o kozmetičkim promjenama na blankovima , dok karakteristike štapova ostaju iste . Međutim , s vremena na vrijeme , pojavi se ipak nešto novo , što može ugodno iznenaditi. A upravo je to slučaj sa štapom koji ću vam u ovom broju predstaviti.

Štap je proizvod talijanske kompanije Colmic , a dio je asortimana njihovog brenda Herakles. Pisao sam već o silikoncima i voblerima Herakles , a sada je na redu i ovaj štap.

Što je to tako posebno kod ovog štapa ? Pa , nije ništa previše revolucionarno , ali je dokaz da je netko od konstruktorsko-idejnog tima u Colmicovom razvojnom odjelu , vrlo zdravo razmišljao i da taj netko ima sluha za potrebe ribolovca.

Svjedoci smo ekspanzije spin ribolova i raznih spin natjecanja , a osobito natjecanja od ribolovaca traže mogućnost brze prilagodbe situaciji na vodi , vrsti ribe i mamca kojim će se loviti. Te i takve promjene taktike tokom samog natjecanja , često iziskuju i promjenu tehnike , tj.ukazuje se potreba za korištenjem grubljeg ili finijeg pribora , ovisno o trenutačnoj situaciji. Stoga vrlo često , na natjecanjima , možemo vidjeti takmičare kako sa sobom nose i dva , pa čak i tri štapa , koji su različite akcije i težine bacanja, ne bi li neočekivanu situaciju dočekali spremni. No , na mnogim je takmičenjima pravilima zabranjeno nošenje više od jednog štapa po natjecateljskoj stazi ( takmičar može imati rezervne štapove u ” centralnom boksu ” , te se po štap mora sa staze vratiti u boks , pa ponovo krenuti stazom).

Isto tako , u rekreativnom spin ribolovu , rijetko ćete vidjeti da netko nosi dva štapa. Iako i sam ponekad poželim prebaciti ribolov u ” drugi mod ” , u situaciji kada mi na vodi ništa ne ide po planu , ni ja u ribolov ne nosim dva štapa. Glavni je razlog tome što u tom slučaju , u ribolovu nisi komotan , spretan , i taj dodatni štap više smeta nego koristi.

No , lukavi su Talijani doskočili toj situaciji, pa se stvar mijenja iz temelja , čak i iz  mojeg kuta gledanja.

Naime štap Herakles Street je konstruiran tako da u biti , u jednom štapu imate dva različita štapa.  To su postigli tako da su napravili dvodijelni štap s izmjenjivim punim vrhom, tj.dva puna izmjenjiva vrha , različite elastičnosti.  I , tako , krenete u ribolov s jednim štapom , pa prema potrebi izmijenite vrh , i već imate štap potpuno drukčije akcije!

Dakle , štap Herakles Street se sastoji od dva dijela + 2 puna vrha ( kao kod feeder štapova ).

Dužine je 210 cm, vrlo je lijepog , elegantnog i osjetljivog blanka.

Donji dio štapa , sam rukohvat , izveden je u dva dijela , kako je to današnji trend. Rukohvat je napravljen od EVA pjene. U površinu rukohvata je reljefno utisnut naziv i logo Herakles. Sam nosač role je kompaktan i pouzdan , a rola u njega sjeda čvrsto i stabilno,a učvršćuje se uvrtanjem gornjeg vijka prema dolje.

Donji dio blanka ( ispod najdonje vodilice )  izveden je u čelično-sivoj boji s metalik efektom. Ostatak blanka je crne boje. Iznad držača role izveden je Herakles logo s natpisom , iznad kojeg je vezana zakvačka za udicu. Iznad zakvačke , izveden je naziv STREET u efektnom gotičkom stilu koji podsjeća na plamene jezičke.

Spoj dvaju dijelova izveden je kao standardni ” put-in ” spoj , a na isti se način umeće i izmjenjivi vršni dio. Donji dio blanka nosi jednu jednostopnu vodilicu , dok gornji dio nosi 3 jednostopne vodilice. Izmjenjivi vršni dijelovi opremljeni su sa po 4 vodilice.

Izmjenjivi vršni dijelovi su različito savitljivi , a samim time daju štapu različitu akciju i težinu bacanja.

Mekši vrh označen je žutom bojom , dok je onaj tvrđi označen crvenom bojom. Uz njih dolazi plastična tuba –spremnik , pa ih bez straha od mogućeg loma , možete sa sobom nositi i kroz najgušće grmlje.

Dakle , krenete li s ovim štapom u ribolov , vi u biti sa sobom nosite Light i Ultra Light štap u jednom.

Ukoliko stavite žuti vrh , imate štap težine bacanja od 0.5-7 grama .

Stavite li crveni vrh , vaš će štap imati težinu bacanja od 1-9 grama.

Štap je izuzetno fino izrađen , odlično balansiran i jako , jako osjetljiv.

Bit će odličan za lov sunčara i grgeča , a po potrebi , odradit će i zahtjevniji posao s klenovima i pastrvama. Cijena mu je i više nego povoljna , posebice ako imate na umu da praktički za istu cijenu dobivate dva štapa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*