HERAKLES SILIKONSKE VARALICE

Herakles, italijanski varaličarski brand , distribuiran na tržište od strane svjetski poznate kompanije Colmic , sve je poznatije i sve je češće spominjano ime u varaličarskim krugovima diljem Lijepe naše. Zahvaljujući uvozniku, Tamaracom iz Čavli , te Svijetu varalica ,  naša je redakcija dobila ” hrpicu ” uzoraka , da ih testiramo na vodi te da ih ovim putem još više približimo hrvatskim ribolovcima.

No , napisat ćemo mi vama ponešto o njima već i sad , dok još vodu ni vidjele nisu , a nadam se da ćemo to uskoro potkrijepiti i lijepim fotkama. Pa , krenimo redom…

GHOST  SHAD – varalica od mekog silikona , dužine 10 cm.  Čitavo tijelo izvedeno je u nizu finih rebara , koje u polovini dužine prekida jedan ” prsten”, nakon kojeg se tijelo postepeno smanjuje na način da je idući centimetar dužine i dalje fino orebran, pa slijedi nagli pad promjera ( na polovinu debljine tijela ) sa samo dva rebra, koja se nastavljaju na klasični repni dio tijela , koji je elegantno stanjen u ” shad ” obliku i izuzetno je pokretljiv. Sve završava repnom lopaticom okrugle forme , veličine jednake najdebljem promjeru tijela. Rad u vodi je izuzetno fin, danju će ovaj mamac biti odličan za lov štuke , dok će noću , uz fino , sporo vođenje , biti prava smrt za smuđa.

VOBBLER SHAD – još jedan 10 centimetarski silikonac, tijela oblika cigare . Malo tvrđe tvorbe , na 2/3 dužine gotovo identičnog promjera , s tek površinski formiranim i naznačenim rebrima , koja u vodi stvaraju izuzetno finu vibraciju. Početak suženja tijela je na idućih 12 mm izveden u obliku 4 rebra koja su srednje pokretljiva. Nastavlja se s naglim , okruglastim repnim suženjem , koje završava okruglom repnom lopaticom.  Malo ” tvrđi ” rad ove varke do svog će punog izražaja doći kod lova na savske i dravske smukije , ali i na ljetni lov bolena silikonskim tvorevinama. Isto tako , ovo će biti izuzetna varka za lov na razne morske grabežljivce , a dodatan joj je plus što je ” nadipana ” i slana.

Ghost shad i Vobbler shad
Ghost shad i Vobbler shad

 

MIRROR SHAD – spada u grupu silikonskih varalica koje su naprosto ” must have ”. S dužinom od 8 cm i maksimalno realističnom izvedbom , gotovo savršenim odsjajem bokova i finom repnom vibrom, izazvat će i najpospaniju štukicu iz vaše omiljene šljunčare. Neće joj odoljeti ni veći grgeč, mada će je oni prosječni teže progutati zbog dužine. Kad sam ovaj silikon uzeo u ruke , pomislio sam kako na dlanu imam pravu , malu ukliju. Majstorstvo ! Ubacite ovo u svoju kutiju , dodajte i paketić VOBBLER SHAD-a  u dužini od 6 cm , uzmite svoj UL pribor , tanki čelični predvez i prošećite Lonjskim poljem. Uspjeh je zagarantiran !

MIRROR STICK –  je varalica koja će vas svojim oblik ponajprije asocirati na punoglavca. S punom dužinom od 8 cm , od čega 6 cm otpada na samo tijelo , koje , kako smo spomenuli ima formu tijela punoglavca , dok na repni dio , koji je tanak i ravan, poput biča , otpada još 2 cm.  Iako je primjenjiva i u raznim klasičnim montažama , ova će varalica najbolje rezultate polučiti kad je upotrijebite u drop shot tehnici ribolova.

Mirror shad i Mirror stick

BENJO MAGIC SHAD – e ovo je već nešto sasvim drugačije. Ovo je varka za prave znalce , za teške uvjete , kada , pod svaku cijenu , morate iščupati štuku ili bassa iz njihovog zaklona. Varalica koja može napraviti drastičan preokret u tijeku varaličarskog natjecanja , napraviti razliku između vrha i dna. Dolazi u paketu od dva komada ( naši su u dužini od 7.5 cm ) + flexi olovna glava od 5.5 grama ( oblik riblje glave ) + offset worm udica.

Benjo Magic shad

Za ljubitelje sve popularnijeg UL ribolova , tu je cijela mala paleta pravih bombončića , neodoljivih zvijerkama kao što su grgeči i sunčarice :

TREMORS – izuzetna imitacija stonoge i inih sličnih člankonožaca. Može se koristiti u punoj dužini ili je možete skratiti i prilagoditi ribama koje lovite. Za pravilan rad i izvlačenje maksimuma iz ove neobične imitacije , bit će nužna montaža na neku finu udicu kristalku , dugog vrata, bez dodatnih otežanja.

ZIGGY – mini silikon forme cigare , u dužini od 5.5 cm , bit će poguban za proždrljive grgane. Tijelo koje počinje od vrha se lagano šireći , da bi nakon 1/3 dužine dobilo dva deblja rebra ( cca od po 3 mm ) , s tijelom spojena tek tankim ” listom ” ( kožicom ) silikona , koji na ovom mjestu daje nevjerojatnu osjetljivost i pokretljivost cijeloj varalici. Stražnja polovina tijela je stanjenog , štapićastog oblika, tek površinski naboranog , s malim kuglastim završetkom repa. Odličan silikon za primjenu s malim ( UL ) jig udicama. Ovisno gdje udicom probadate i izlazite van ( na kraju prve trećine varke ili na drugoj polovici ) , ovisit će i način rada i vibracija ovog silikončića.

NANHO SHAD – malecki silikončić , vrlo realističnog oblika riblje mlađi. Izuzetno mekan i fin , zbog čega iziskuje korištenje vrlo finih udica od tanke žice. Ponajprije , primjenu će naći u izuzetno finom priobalnom lovu grgeča i sunčara  ” na viđeno ” ili pak u lovu grgeča u rupama , uz upotrebu vrlo finih drop shot sistema. Zbog svoje nježne forme , ova varalica će dati svoj maksimum samo ako je pravilno montirana , a to je u ovom slučaju fini drop shot sistem ili mikro flexi jig , mada će je pravi znalci i majstori UL ribolova vjerojatno koristiti bez ikakvih otežanja.

Tremors , Vobbler shad 6 cm , Ziggy, Nanho shad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*