Dame u ribolovu – Emma Backer Haakonsen

Složit ćete se , vjerujem sa mnom , kada kažem da su nam žene ukras života, neizmjerna i često premalo cijenjena podrška, da su upravo one te koje nas često guraju naprijed. No , imamo li ih dovoljno u našem ribolovnom planu , u našim ribolovnim životima ? Susrećemo li ih u dovoljnom broju , na obali , sa štapom u ruci ?

Odgovor je NE !

I to je upravo bio povod da odradim razgovor sa jednom mladom damom , koja voli ribolov i čiji je život usko vezan uz ribolov i ribolovnu industriju.

Njeno je ime Emma Backer Haakonsen , a radi u svjetski poznatoj kompaniji Mustad iz Norveške , a zadužena je za koordinaciju Pro Team-ova , kao i za suradnju s europskim medijima.

Pa , da vidimo što nam je rekla Emma :

R : Za početak , reci nam odakle dolaziš ?

E : Rodom sam iz Švedske , iz mjesta Trollhattan. Rođena sam 1988.godine.

R : Pa, kako si završila u Mustadu ?

E : Pa, moj muž Atle i ja , na neko smo vrijeme preselili u SAD , kako bih ja tamo radila dio poslova za Mustad a vezanih uz Facebook. Bilo je to 2012.godine. Moram reći da se marljiv rad isplatio , što mi je donijelo i uspon u sam kompaniji.

R : Možeš li nam reći kako si završila u svijetu ribolova ?

E : Hm , nešto mi je ” puklo ” u glavi , imala sam otprilike 14 godina. I , otad , samo mi je ribolov u mislima ! Strast je ubrzo prerasla u način života , a kad sam završila školovanje , logičan nastavak svega je bilo zaposlenje u ribolovnoj industriji.

R : Koje riblje vrste najviše voliš loviti ?

E : Stvarno volim loviti sve vrste ! Jednostavno uživam u ribolovu . Kod kuće , najviše lovim grgeče i štuke . Ali , volim putovati svijetom i odmjeriti snage s velikim i opakim ribama . To mi je pravi izazov.

R : Koji su tvoji najznačajniji ulovi ?

E : Oooh , među njih svakako spada bullshark od oko 130 kg , ogromna slatkovodna raža od 100 kg , kirnja od 75 kg , halibut od 65 kg , alligator gar od 65 kg…

R : Gdje si sve lovila izvan Norveške ?

E : Naravno , ponajviše u Švedskoj i Danskoj. Uz to još i u Češkoj , SAD-u, Kanadi , Tajlandu , Novom Zelandu i Australiji

 

R : Koji pribor najviše koristiš ?

E : Koristim dosta različitih brandova kada su u pitanju štapovi i role. Što se tiče rola , moj prvi izbor je Shimano Stella , osobito kada se radi o lovu kapitalnih primjeraka. Kod izbora štapa mi je bitno da mi dobro ” legne ” u ruku , da je dovoljno osjetljiv ali da uz to ima snažnu kičmu.

 

R : Koje varalice najviše koristiš ?

E : Ufff, teško pitanje ! Po tom sam pitanju pravi mali manijak ! Osobito kada se radi o raznim silikoncima i ostalim predstavnicima softbaits porodice – željela bih ih sve isprobati !

No , ako moram odabrati svog favorita , onda je to SG 4Play swim and jerk. To je varalica koju koristim za ribolov štuka , i to tijekom čitave godine. Omiljena mi je boja Firetiger. Idealna je za plitke terena i letargične štuke !

Ukoliko lovim trolingom na mojem omiljenom velikom jezeru , onda najčešće koristim Quantum ” The thing ”. Naravno , i sve varalice opremljene trokukakama MUSTAD 🙂 !!!

R : Emma , hvala ti za ovaj kratki razgovor. U ime ekipe Croatian Lure Angler-a , želim ti bogatu i uspješnu karijeru !

E : Hvala i Vama !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*