CRICKET LURE – VARALICA POPAC

Švrljajući bespućima noviteta s područja varaličarskog ribolova, konkretnije rečeno , tražeći neke nove varalice , naišao sam na jedan vrlo zanimljiv i realističan uradak. Radi se o varalici ” POPAC ”, vrlo realističnoj imitaciji crnog cvrčka.

Vidjevši je na fotkama, ” zapalio ” sam se na prvu. Uslijedio je prvi kontakt s proizvođačem , stigli su i prvi uzorci, a s njima i testiranja na našim vodama.

O čemu se ovdje zapravo radi ? To mi je pobliže objasnio Marijan Todorović , jedan od dvojice autora ove varalice.

Marijan Todorović i njegov prijatelj , Damir Golubović , žive u Knjaževcu , gradiću na istoku Srbije. Prema njihovim riječima , za njih je ribolov više od samog hobija, za njih je to način života . Naime , Knjaževac je smješten među rijekama Svrljiški Timok i Trgoviški Timok , pa su već kao klinci , sve svoje slobodno vrijeme , provodili na obalama omiljenih rijeka. U obje rijeke , dominantni su predatori klen i pastrva. I tako su odlučili da zajedničkim snagama , kreiraju varalicu koja će biti imitacija prirodne hrane , a samim time i efikasna u lovu na gore spomenute riblje vrste.

Cvrčak je insekt koji je prisutan , u svojim brojnim i različitim formama, na svim kontinentima. Kod nas , najrasprostranjeniji je crni cvrčak. Isto tako , taj je insekt u našim krajevima , izuzetno popularan prirodni mamac za lov klena.

Vidjevši mamac koji su dečki napravili , ostao sam bez riječi. Vjerujte mi , teško da netko ovo može nadmašiti ( osim vezača superrealističnih muha ).

Dakle , realistična imitacija crnog cvrčka ( popac ) , napravljena je od balze , s dodacima ticala , nogu , očiju…ma , baš sve. Plivajuća je to varalica , dužine 33 mm i težine 3 grama. Roni do dubine od 0.8 metara.

Trenutno , postoji i nešto veća verzija, dužine 43 mm i težine 4.5 grama. Zaranja , ovisno o povlačenju i snazi vodenog toka , čak i dublje od 1 metar.

Obje su varalice dosta dobrih bacačkih karakteristika , brzo zaranjaju ali i izranjaju , pa je moguće kombinirati povlačenje s potapanjem , pa lagano puštanje da se varalica malo podigne u vodenom filmu , pa opet potapanje…

Izuzetno je zanimljiv ribolov klena , jer varalicu možete puštati da je vodeni tok nosi , a vi je tek neznatno pomičete , tako da nožicama dere površinu vode , baš poput kukca koji je upao u vodenu zamku.

Svakako bih naglasio , da su oba modela izuzetno stabilna u jakoj vodenoj struji ( a to dobro dođe kod ribolova pastrve u brzoj vodi ).

Što se ovog većeg modela tiče , neobičnu sklonost mu iskazuju štuke :).

Varalice su poprilično univerzalne , pa su tako dosad ulovljeni klenovi , štuke , grgeči , pastrve…

Prema najavama autora , uskoro bi na tržište trebao stići i dosad najmanji model…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*