Byron IONOS – rola za UL varaličarenje

Iako su i prije desetak , petnaestak godina , u austrijskom Byronu  imali vrlo dobre role  , danas su pojedini modeli daleko odskočili svojom kvalitetom.

Kako su inženjeri u Byronu bili oduvijek poznati po svom predanom radu i brzom prihvaćanju novih materijala i tehnologija, tako im nije bilo teško prilagoditi se sve većim zahtjevima tržišta. Jedan od rezultata novog rada i izazova je i serija rola pod nazivom IONOS.

Na ovim rolama primijenjene su neke sasvim nove tehnologije i kombinacije suvremenih materijala , a dobivene karakteristike i performanse , svrstavaju ove role visoko u gornju srednju klasu , tako da za svoju cijenu , pružaju daleko više nego role nekih renomiranijih proizvođača.

Kako u Byronu sami navode , ove role su razvijene kako bi omogućile potpun užitak ribolovcu , savršen rad uz nepobitan osjećaj izdržljivosti i preciznosti , te uz najmanju moguću težinu.

Pa , hajdemo malo pogledati što to ove role imaju i nude.

Moj izbor pao je na model Ionos 10 , rolu namijenjenu ultra lakom do lakom varaličarenju.

                                                                      Kučište role  i  rotor

Kučište role, već na prvi pogled i dodir, djeluje izuzetno čvrsto a i pak je čitava rola dosta lagana. Izrađeno je od specijalne smjese karbona , koja je posebno ojačana dodatkom određenih supstanci ( a što ipak spada u proizvođačke tajne ). Od istog materijala izrađeni su i bočni poklopci. Materijal je izuzetno čvrst , lagan i otporan na razna mehanička oštećenja.

Rotor role izrađen je od istog karbonskog materijala kao i kučište , a zajedno čine jednu savršeno kompaktnu cjelinu , male težine i izuzetne čvrstoće.

                                                                 Pogon

Ono što se nalazi unutar kučišta role  , sam pogon role , također je na visokoj razini postavljenih zadataka i očekivanja. Zupčanici prijenosa su robusni i izrađeni od mesinga , što garantira snagu i izdržljivost. Osovina je dovoljno debela i jaka da izdrži sve ispite i opterećenja. Ukupno gledajući , čitav taj sklop pogona i kučišta , čini jedan kompaktni sklop , na kojem se ne osjeća nikakav ” luft ” , nema nepotrebnih zazora i neželjenih klimanja elemenata.

                                                                     Kalem

Kalem role izrađen je u zanimljivoj kombinaciji aluminija i umetaka od karbonskih vlakana. Naime , donji dio kalema je rezan , sa četiri polukružna utora , razmještena u dva reda. Time je znatno smanjena sama težina kalema. No , kako bi lagani kalem , od finog aluminija , zadržao čvrstoću , ti prorezi ( utori ) ojačani su s unutarnje strane umetanjem pločica od karbonskih vlakana.

Ručica

Ručica role , podesiva za ljevake i dešnjake, također je pomalo neobičnog konstrukcijskog rješenja ali se sjajno uklapa u vizualni izgled role. Naime, ručica je izvedena, kao i čitava rola , u kombinaciji alumija i karbonskih vlakana. Sam prstohvat ručice napravljen je od pjenastog eva materijala. Os ručice izrađena je od  karbonskog komada cilindričnog oblika , s obje strane uglavljenog u metalni zglob. Na kraju koji ulazi u rolu, na zglob je učvršćen metalni graničnik s šesterokutnom osovinom , koja prolazi kroz tijelo role i učvršćuje se pomoću vijka s druge strane.

Ostalo

Kočnica role je prednja , sistema multi disk , s velikim kočionim pločicama. Vrlo je osjetljiva i ima mogućnost mikro podešavanja a testirana je na nevjerojatnih ( za ovu veličinu role ) , 6.5 kg !

Rola je još opremljena C-sistemom oscilacije , koji omogućava odlično slaganje strune na kalem ( kako upredene tako i monofila ) , instant anti-reverse sistemom , roler strune presvučen je titanijumom. Uz sve to , rola je opremljena s 9 nehrđajućih kugličnih ležajeva i 1 anti-reverse igličastim ležajem.

Rola se isporučuje s jednim rezervnim kalemom istog kapaciteta, koji je također od aluminija.

Ukupna težina role je 260 grama , a prijenos joj je 5.1 : 1. Kapacitet joj je 120metara strune promjera 0.20 mm.

 

Čitava serija sastoji se od 4 modela rola u veličinama 10 , 30 , 50 i 30 Match. Sve role dolaze s rezervnim metalnim kalemom , sve su opremljene s  10 ležaja , a omjeri prijenosa su 5.1 : 1 ( za modele 10 i 30 ) , tj. 4.6:1 ( za model 50 ).

Model 30 Match , kako mu i samo ime govori , namijenjen je korištenju u ribolovu match štapovima , pa joj je i shodno tome , prilagođena brzina ( omjer ) prijenosa i iznosi 6.2 : 1.

Zaključak

Kako sam testirao model veličine 10 , u prvih mi se nekoliko ribolova , pokazao i više nego dobar. Struna je pravilno složena  na kalem , izbačaji su daleki , nema mršenja , jer roler svoj posao odrađuje odlično. Što se drila ribe tiče , imao sam nekoliko vrlo živahnih riba s druge strne , ali moram priznati da kočnica na roli radi fantastično , uz moguće izuzetno fino podešavanje , na kakvom bi zavidjeli i mnogi modeli iz više ( skuplje ) klase. Izvrsna investicija i svakako je preporučujem.

Zastupnik i distributer ribolovnog pribora Byron za Hrvatsku je :

” KMS ”

Bilogorska ulica 11

Varaždin

Telefon: 042 331 456

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*