BOLEN – proljetni ribolov bezubog grabežljivca

Pomalo o bolenu…

Bolen , lat. Aspius aspius , jedan je od najatraktivnijih slatkovodnih grabežljivaca. Iako je ciljani ribolov ovog bezubog grabežljivca u našim krajevima popularan ponajviše u ljetnim mjesecima , sam početak sezone , u rano proljeće , može biti izuzetno atraktivan i uspješan.

Naravno , ribolov u proljeće i onaj ljetni se razlikuju , ali u principu , osnova je ista. I dok ćete ljeti krupnog bolena , ili jata onih sitnijih žderonja, vrlo lako locirati po učestalim raubovima po površini vode i špricanju sitnog kedera u paničnom bijegu , proljetna je situacija ponešto drugačija.

Dok ljeti bolen često ne bira previše lovnu poziciju , što je sasvim razumljivo , jer ima obilje hrane u gornjem , njemu omiljenom sloju vode , pa vrlo često lupa i u izuzetno brzoj vodi ( u samom štromu ), u proljeće je mjesto zasjede za nijansu drugačije.

Kažem , za nijansu , jer vuk dlaku mijenja ali…

Naime , voda se postepeno počela zagrijavati , keder se budi iz zimske letargije i polako se diže u gornje slojeve vode , a za njim se diže i bolen. U gornje slojeve , ali još uvijek ne i na amu površinu , ne u onoj mjeri kao ljeti. I sada ćete povremeno primijetiti površinski raub . I to je znak da je bolen aktivan.

U samo proljeće , promatranje vode i poznavanje terena od presudne je važnosti za uspjeh. Ako dobro poznajete teren na kojem lovite onda zasigurno znate i omiljene pozicije bolena na kojima on čeka žrtvu.  Proljetna mjesta , gotovo prema pravilu , uvijek su tu negdje , u blizini njegovih omljenih ljetnih ” pašnjaka ”. Sam rub toka , s prijelazom u mirniji dio toka , pozicije s povratnim tokom , spojevi glavnog toka i raznih kanala…sve su to izgledne pozicije. Ukoliko pod površinom ugledate jata uklija , koja su mu omiljena hrana , vjerojatno je i bolen tu negdje.

 

Pozicije uz sprudove , nasuto krupno kamenje i špornjeve , kao i sam priobalni pojas uvijek su dobitne.

Tehnika ribolova ne razlikuje se previše od one ljeti , varalicu treba voditi tek nijansu sporije , ali nikako ne sporo kao za klena ili štuku.

Udarac je snažan , ponekad pomalo i neočekivan , pa treba biti uvijek koncentriran. Kontra praktički uopće nije potrebna , dril je kraći od onog u toplim mjesecima , jer riba još nije u punoj kondiciji , ali sasvim je dovoljno da se dobro zabavite .

Pribor

 

Pribor za bolena ne mora biti ništa posebno i specijalizirano , već prilagođen situaciji i terenu na kojem lovite i poželjno je da bude dobro izbalansiran .

Jedna od neophodnih sitnica u ribolovu su svakako i polarizacijske naočale . One će nam omogućiti bolji i kvalitetniji pogled u vodu , preko njih ćete zamijetiti i sitnu ribu  pod površinom , koju možda inače ne bi vidjeli zbog loma svjetlosti. Isto tako , zaštitit ćete oči od neželjenih ozljeda , jer nekontrolirana izlijetanja varalice iz vode , česta kod promašenih udaraca bolena neposredno pod nogama , mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda. Osobno , doživio sam da mi leptir br. 3 doleti izravno u područje oka i samo su me polarizacijske naočale zaštitile od možebitnog ozljeđivanja.

Nadalje , reći ćemo ponešto o ostatku pribora.

Štap –  štap mora biti prilagođen terenu i očekivanoj veličini ulova. Lovite li na manjim kanalima , spojevima kanala s većim tokom i općenito gledano , na pozicijama gdje je protok vode slabiji , svakako koristite nešto laganiji pribor. Za takvu situaciju , štap dužine 240 cm ( proći će i 210 cm) , lagan , tankog ali žilavog blanka , težine bacanja od  5-20 grama , bit će sasvim dovoljan. Štap neka bude brze , vršne akcije , kako bi lakše vodili varalice i manevrirali prilikom tvičanja , te kako bi odmah kod prvog udarca smanjili potrebu za kontrom a riba se sama zakvačila.

Lovite li na vodi tipa Save ili Drave , s većim i bržim protokom , štap bi svakako trebao biti nešto veće težine bacanja , npr.od  10-30 grama , ali nipošto ne treba pretjerivati.

Rola – rola mora biti kvalitetna i pouzdana , s preciznom ( prednjom ) kočnicom. Neka bude srednje veličine , 2500-3000 , te slobodno bude nešto bržeg prijenosa  , što će olakšati brže vođenje varalice. Gotovo svi renomiraniji proizvođači imaju u ponudi takve role , koje često nose i prepoznatljivu oznaku , npr. HA. Kapacitet role mora biti takav da na nju stane barem 100 metar najlona promjera 0.20-0.25 mm , ili tanke upredenice promjera 0.08-0.12 mm.

Struna – o toj bi se temi dalo puno raspravljati , ali nije potrebno previše komplicirati. I monofilne strune ( najloni ) i razne vrste upredenih struna imaju svoje pobornile i zagovornike. Zato , odaberite ono što je i inače vaš prvi izbor. Ukoliko je to monofil , neka bude kvalitetan , s najmanjom mogućom memorijom i koeficijentom rastezanja. Monofil promjera 0.20 -0.25 mm , bit će sasvim dovoljan.

Ukoliko odaberete uprednicu , a na tržištu ih ima sve više , neka bude kvalitetna , i bilo bi dobro da ne upija vodu. Promjer neka bude od 0.08-0.10 mm. S tako tankom upredenicom , imat ćete zavidnu dužinu bacanja , a opet , dovoljno je jaka za izazov koji se od nje traži.

Možda ćete sada reći da je izbor struna malo ” pretanak ” , ali ovdje govorimo  o jednom finom obliku ribolova , gdje je prezentacija izuzetno važna.

Još jedna mala napomena – ukoliko koristite uprednicu , svakako stavite predvez od fluorokarbona dužine 70-100 cm !

Varalice –  izbor varalice često na biti presudan , osobito kod ovakvog ribolova. Zapamtite , početak je sezone , grabežljivac još ne juri za kederom punom snagom , pa je potrebna finija prezentacija.

Ukoliko lovim na mirnijim terenima , koristim varalice manjih gabarite i finije akcije , te varalice koje dobro podnose tvič vođenje. Moj izbor su : Salmo Thrill od 5 cm , Nils Master Invincible 5 cm , Salmo Minnow od 5 i 6 cm , te Illex Squirrel od 8 cm ( na slici poredane odozgo prema dolje ).  Uglavnom preferiram prirodne i holografske dekore.      

     

Lovim li na terenima s jačim protokom , gdje uglavnom očekujem i veću ribu , koristim veće varalice i to : Salmo Whacky Floating od 9 cm , Salmo  Sting Floating od 12 cm ( stari model ) , te Fishycat Libyca SP od 11 cm i Fishycat Junglecat Floating od 14 cm ( na slici poredani odozgo prema dolje ).

Uz gore spomenute voblere , često posegnem i za leptirom , koji zna iznenaditi efikasnošću , posebno kod lova manjih primjeraka riba.

Varalice vodim tek nešto malo sporije nego ljeti , što znači da još uvijek idu dosta brzo. Vođenje , osobito kod manjih modela , često kombiniram sa tvičanjem. Suspend modele povremeno ostavljam da u pauzi povlačenja ” odrade ” svoj dio posla. Varalice vodim na dubini od 50 – 100 cm . Razne kombinacije i razbijanje šablona vođenja , također daje rezultate , osobito ako je riba slabije aktivna.

Smatram da je proljetni dio sezone često nepravedno zapostavljen , jer uz malu prilagodbu situacija , sasvim sigurno možete uživati u ulovima riječnog vuka.

Zato , izađite na vodu , isprobajte nešto novo. Nađite nekog svog novog favorita među varalicama. I molim vas, puštajte ribu , kako bi i sutra imali što loviti !

Bistro !

 

Tekst : Božo povijač

Foto : Božo Povijač ( varalice )

Ivan Jozek ( ulovi )

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*